Installera Autobok

Installera Autobok

Autobok är konstruerat för att sköta sig självt och vara enkelt att installera och underhålla. Vi erbjuder installation via fjärruppkoppling mot en avgift som för närvarande är 1.500 kr exklusive moms, men det är egentligen inga konstigheter att installera själv. Den här instruktionen tar dig igenom processen.

Att tänka på

Ofta behöver man tillfälligt höjda rättigheter på den dator man vill installera Autobok på. Inför vårt besök eller fjärruppkoppling är det bra att ha säkerställt detta med sin IT avdelning. Rättigheterna man behöver på styrdatorn är administratörsrättigheter.

Autobok fungerar för Windows 7 och framåt (inklusive Windows 10). Men programvaran för själva CD-brännaren (roboten) kan ha andra restriktioner, och om du t.ex. uppgraderar från Windows 7 till Windows 10 kan du behöva kontrollera dessa stödprogramvaror.

Du behöver också ha konfigurerat datorn för att kunna köra Java. Autobok i sig kräver inte Java, men MTMs programvara för att ladda ned böcker kräver Java. Vi har ingen kontroll på eller kan erbjuda support för MTMs programvara eller webbplats.

Utrustningen kräver stödprogrammen för den utrustning du har (Rimage eller Primera). Vid leveransen fick du en installationsskiva för dessa programvaror, men de går också i vissa fall att ladda ned från tillverkarnas hemsidor, www.primera.com eller www.rimage.com. Hittar du inte det du behöver är du välkommen att kontakta oss.

Installationsprocessen

Börja med att ladda ned korrekt installationsprogram under nedladdningar här på Autobok.se. Om du har utrustning från Rimage väljer du AutobokNetPublisherSetup och om du har utrustning från Primera väljer du AutobokPrimeraSetup.

Se till att stödprogrammen från tillverkaren av din utrustning är installerad och fungerar (se ovan).

Kör Autoboks installationsprogram. Lösenordet får du från oss, skicka ett epost till oss så svarar vi omgående. Du behöver inte ändra några inställningar utan kan klicka Fortsätt på varje skärm. När installationen är klar är Autobok installerat och klart att använda.

Om du vill kan du konfigerar Autobok så du kan ladda ned böcker på vilken dator du vill, till och med från andra bibliotek om de är uppkopplade på samma nätverk. Mer information om det hittar du under Konfigurera Autobok för flera filialer eller användare.

Ladda ned en bok från MTM och välj att spara den i mappen C:\MTMBooks (om du inte konfigurerat Autobok att hämta böcker från nätverket). I den mappen skall det för varje bok laddas ned två filer, en med filändelsen .ISO och en med .RMF. Om allt fungerar skall boken produceras inom 10-20 sekunder.

Ladda ned till nätverksresurs

Du kan konfigurera om Autobok till att söka efter böcker på en annan mapp än den som är standard (C:\MTMBooks). Genom att starta Autobokbiblioteket och gå in i inställningar kan du ändra mappen som Autobok söker i.

Viktigt att tänka på om du gör det är tre saker:

  1. Autobok körs som en Windowsserver, så de enhetsbokstäver (t.ex. H: eller K: som organisationer ofta använder) är inte uppmappade så att Autobok ser dem. Man måste därför använda en UNC-formatterad sökväg i formatet \\servername\mapp\mapp.
  2. Som standard körs Autobok som en Windowsservice som loggar på med Local System användaren på datorn. Det betyder att Autobok som standard inte har tillgång till nätverksresurser. Du måste därför i Windows Service Manager konfiguera servicen Autobok att logga in som en användare som har fullständiga rättigheter till den resurs du vill använda. De flesta använder någon typ av maskinkonto som inte behöver byta lösenord periodvis.
  3. För att dessa ändringar skall träda i kraft krävs att Autobok startas om. Det räcker normalt med att starta om Windowsservicen Autobok, men att starta om datorn har samma effekt.

Om du behöver hjälp

Du kan så klart behöva hjälp under installationsprocessen, och förutsatt att ni har Autoboks supportavtal är ni alltid välkomna att ställa frågor via nedanstående kontaktvägar. Normalt är epost det bästa sättet att nå oss, men alla sätt går naturligtvis bra.

Rickard Engberg, Linri AB / Autobok, rickard@autobok.se, 070-5559498

Du kan alltid kontakta oss med alla frågor kring Autobok du kan tänkas ha. Om det ligger utanför själva Autobok hänvisar vi dig till rätt person.

För frågor om hårdvaran och beställning av förbrukningsmaterial hänvisar vi till vår partner https://www.uni-print.se.

admin

Kommentarer inaktiverade.